En dedikeret varemærke ”vagthund” bliver 50 år den 24. oktober 2013

22. oktober 2013

Det er ikke hver dag, man som erhvervsjournalist, møder en af de erfarne spillere i patent- og varemærkebranchen, som sætter integritet højere end indtjening. Men det var ikke desto mindre det, der skete, da vi mødte Jette de Fries, som er Partner og chef for Varemærker og Designs hos patent- og varemærkebureauet HØIBERG A/S i København. Anledningen er Jette de Fries’ 50 års fødselsdag den 24. oktober 2013. Vi startede interviewet efter en gennemprøvet skabelon med spørgsmål om karrierer, hobbies og spændende interesser. Men det skulle hurtigt vise sig, at traditionel journalistisk ikke bed på Jette de Fries.

Ved du hvad, der er ikke så meget at sige om mig”, siger Jette de Fries. ”Jeg lever helt almindeligt med mand og datter i et hus i Borup syd for Roskilde, og vi bruger vores ferier, som alle mulige andre, med at tage sydpå. For vores vedkommende dog helst til Frankrig, da jeg jo er sproglig fra CBS med fransk og engelsk som hovedfag. Og jeg hverken springer i faldskærm eller skyder med riffel”, fortæller Jette de Fries.

Men fascinationen skal som bekendt findes i detaljen, og med snart 24 års erfaring med håndtering af rettigheder for varemærker står det hurtigt klart, at vi her har med en knivskarp varemærkerådgiver at gøre. En som har få, men præcise kriterier for succes klar i bagagen. Siden 1990, hvor Jette de Fries blev færdig på CBS, har hun arbejdet med varemærker, og kom i 1998 til HØIBERG, hentet personligt af stifter og partner Susanne Høiberg.
Jettes de Fries' speciale er brands og varemærker, som hun beskytter på alle markeder og i alle tænkelige afkroge af verdenen. Jette de Fries har opbygget et omfattende netværk af varemærkeeksperter i hele verden, som hun på få sekunder kan sætte til at arbejde for sine danske kunder. Hun bruger sit internationale engagement til at blive opdateret på jura og på at dyrke de internationale kontakter, som er så afgørende for at vinde rettighedssager internationalt.
Men forretningen går også den anden vej. Eksporten af HØIBERG’s service er også taget til via det netværk af samarbejdspartnere Jette de Fries har bygget op.

Når man starter en vanskelig sag i udlandet og får medhold og samtidig får vendt jura-praksis, så giver det genlyd i branchen herhjemme og i udlandet”, siger Jette de Fries, og hentyder til en case, hvor hun beskyttede en dansk virksomheds produkter mod at blive kopieret i Tyrkiet. Og her er vi tilbage ved udgangspunktet for Jette de Fries’ succes. I Jette de Fries’ optik er 24 års arbejde med en lang række kunders detail- og produktudfordringer det bedste udgangspunkt for en solid forretningsforståelse, der hurtigt kan omsættes i konkret handling.

”Der er et par sikre veje til succes i denne branche”, fortæller Jette de Fries. ”Du skal formulere så bred en beskyttelse som muligt, og det kan du kun gøre, hvis du har erfaringen og det rette kendskab til kunden og markedet. Du skal kunne sætte de rigtige mennesker til at løse opgaven i udlandet uanset om det er i Ukraine eller Brasilien, og du skal kende noget til den lokale jura og de lokale udfordringer”, fortæller Jette de Fries, og giver således opskriften til succes i varemærkebranchen. Men det er med selvtillid og et smil at Jette de Fries giver gode råd. Hun kender om nogen værdien af HØIBERG’s eget brand.

”Det er meget få virksomheder der ikke fortsat lægger deres forretning hos os, når de først én gang har mødt HØIBERG’s kultur og værdier, hvor netop integritet, ærlighed og omhyggelighed i forhold til forretningsforståelse er de nøgleord, som vores virksomhed bygger på”
, siger Jette de Fries. 

Også i HØIBERG’s egen organisation har Jette de Fries en central rolle som teamchef for forskellige faggrupper, og nationalt og internationalt har Jette de Fries bl.a. møderet i OHIM (Office of Harmonization in the Internal Market) og hertil medlem af ADIPA (Association of Danish Intellectual Property Attorneys), FICPI (Fédération Internationale des Conseils en Propriété Industrielle), ECTA (European Communities Trademark Association),  INTA (International Trademark Association), FIR (Foreningen Industriel Retsbeskyttelse) og AIPPI (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Industrielle). Herudover har Jette de Fries tillidspost i ECTA's Internet Committee, samt er udpeget syns- og skønsmand i retssager i Danmark.